De bezuinigingen die de publieke omroepen in 2014 doorvoeren, zijn nog maar het begin van wat de tv-kijkers te wachten staat. Het grote amusement op zaterdagavond verdwijnt en omroepen zenden minder human interest uit. Het programma-aanbod zal in 2015 en 2016 nog verder verschralen, waarschuwen de zendgemachtigden.

Volgend jaar leveren de publieke omroepen de eerste 50 miljoen euro in van de in totaal 200 miljoen euro die het vorige kabinet al aan bezuinigingen had opgelegd.

Het huidige kabinet-Rutte II doet daar per 2017 nog eens 100 miljoen bovenop, waartegen de publieke omroepen dit najaar met publieksvriendelijke acties in het geweer komen.

Kaasschaaf ontoereikend

Voor omroepen leiden de besparingen tot pijnlijke beslissingen. “We redden het niet met de kaasschaaf; daarvoor is de krimp te fors”, zegt Stan van Engelen, hoofdredacteur televisie bij de VPRO. “Onze programmamakers zijn daarom bij elkaar gaan zitten om te bepalen wat de VPRO nog wel en niet meer wil maken.”

De VPRO volgt in de toekomst niet langer de filmfestivals in Rotterdam en Cannes en schrapt De slag om Nederland en het wetenschapsprogramma Labyrinth. Van Engelen: “Ik zie het voor komend jaar niet somber in, we hebben genoeg nieuwe titels en veel van eigen makelij. Maar helaas zijn de bezuinigingen in 2014 pas het begin en vallen grotere klappen in 2015 en 2016. Dan zullen we meer programma’s uit het buitenland moeten aankopen en worden de bezuinigingen echt zichtbaar voor het publiek.”

Voor reality en human interest is niet langer plaats bij de VPRO. "Een wedstrijd als Premier Gezocht zal de VPRO echt niet meer maken. Dan zenden we liever een wetenschapsprogramma uit. We programmeren liever iets minder en scherper."

'Schrikbarende gevolgen'

EO-directeur Arjan Lock zegt eveneens dat de grootste klap eind 2015 volgt. Vooruitlopend daarop is de EO al gestopt met het dagelijkse spel Wat weet Nederland. Ook stopt de omroep met amusementsprogramma’s als Korenslag en de medische ziekenhuisserie Ingang Oost.

Lock: "De gevolgen van bezuinigingen op de uitzendschema’s zijn schrikbarend. Niemand durft de consequenties onder ogen te zien als de omroepen na 2016 nog eens 100 miljoen extra moeten inleveren. Nederland 3 wordt uitgekleed, er komen meer herhalingen op Nederland 2 en we komen met minder eigen producten. We zullen aan het publiek duidelijk moeten maken dat we echt iets kwijtraken."

Knokken voor zendtijd en budget

De EO gaat minder breed programmeren, kondigt Lock aan. "We maken een keuze waar we sterk in zijn. We focussen op de drie thema's geloof, samenleving en natuur."

Komend najaar komt de omroep nog met een serie over Zeeuwse vissers, maar Lock weet al dat daar in de toekomst geen geld meer voor is. De EO-directeur probeert nog geld bij de NPO los te peuteren voor de EO-programma’s De Kist, Adieu God en Andries. "Ik merk dat we harder moeten knokken voor zendtijd en budget dan de grote fusieomroepen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl